понеделник, 21 февруари 2011 г.

Поредно, но не и за последно

От дълго време (около 7г.) наблюдавам разликите в климата в Перник и Благоевград. Не, че съм метереолог, ама и аз се влияя от климата. В Благоевград Средиземноморското влияние е по-силно. Температурата е с около 3 градуса по-висока. Много рядко се задържа сняг. Обикновено, когато в Перник има натрупан сняг, в Благоевград няма. Това се случи и снощи, прибрах се от снежен Перник в безснежен Благоевград. Дъждовете също са по-малко. През лятото можеш само да се надяваш да завали и дори реката пресъхва.
     В Благоевград има един специфичен вятър зимата, който може да те замрази направо. Явно идва от склоновете на Рила и понякога ми се струва, че съм на връх Мусала, въпреки, че кротко си седя на терасата на университета. Но пък лятото вятъра се скрива и става толкова задушно и топло, че си мислиш къде ли е Бялата кула (която е в Солун). Жалко само, че го няма морето. Но пък има хубав басейн – Аквапарк с пързалки и други екстри. И поради тази сериозна горещина, северен народ, какъвто сме перничани, обикновено трудно преживява лятото тук. Особено, когато това е свързано с изпити – трагедия.  Така, че ако дойдете на изпит или на делова среща с костюм, значи сте спечелили безплатна сауна. Преди всяко пънуване по оста Перник - Благоевград обезатело преглеждайте прогнозата :)

2 коментара:

  1. Очакваме още публикации! Не оставяй феновете на сухо за дълго! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Фенът си само ти братле, други няма. Но ще ти издам една тайна, следва статията "Изгревът на червената звезда". Поздрав

    ОтговорИзтриване